Ben jij die super enthousiaste nieuweling, die zich graag een week lang inzet om samen met ons zo’n 85 kinderen (hopelijk worden het er dit jaar meer) een super toffe week te bezorgen? Lees dan snel verder!

Wat houdt het DSV Kindervakantiekamp in?
Ook dit jaar gaan we weer op kamp met naar verwachting ongeveer 75 kinderen (hopelijk meer) in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, maar ook de 13 jarigen die nog op de basisschool in groep 8 zitten mogen dit jaar weer mee. We gaan zoals gewoonlijk in de eerste week van de zomervakantie, van de gemeente Deventer (regio Noord).
Dat betekent dat we in 2022 van 16 juli tot en met 23 juli op pad gaan.
Dit jaar gaan we weer een weekje naar de Houtduif in Austerlitz. Een accommodatie die ook hoort bij de stichting waar wij al jaren heen gaan.
Ieder jaar wordt ons kamp in een thema gegoten. Dit jaar is ons thema: ‘ elke dag een feestje’.

Het DSV kindervakantiekamp is in 1956 opgezet om kinderen van minder draagkrachtige gezinnen toch een fijne week weg te kunnen geven. Nu we dit jaar voor de 63e keer op kamp gaan, staan wij als leiding nog altijd achter dit standpunt, maar uiteraard zijn ook kinderen die nog wel op vakantie gaan van harte welkom om mee te gaan met het kamp!

De kinderen die lid zijn van een DSV speeltuin betalen 40 euro en niet leden betalen 50 euro voor deze kamp week. Een bedrag dat, als je het met andere kampen vergelijkt, erg laag is voor een hele week weg. Maar wat in de praktijk voor ouders, soms met meerdere kinderen uit één gezin nog best een hoog bedrag is.

Naar wie zijn wij opzoek?
Gezellige, enthousiaste en vooral positief ingestelde mensen met een minimale leeftijd van 18 jaar.
Het is de bedoeling dat je de hele week, 24 uur per dag inzetbaar bent.
Om er samen een geslaagde week van te maken is het van belang dat je goed kunt samenwerken in een team.
Ook een sportieve houding is belangrijk om er een geslaagde week van te maken voor de kinderen. Er wordt van alle leiding een actieve deelname verwacht.
Verder is het belangrijk dat je flexibel bent, er gebeuren altijd onverwachte dingen, die je op een creatieve manier op kunt lossen mits je vindingrijk bent!
Tot slot is het belangrijk dat je betrouwbaar bent en met feedback om kunt gaan, natuurlijk hoef je niet altijd alles te weten en mag je leren. Wij zijn echter samen wel verantwoordelijk voor andermans kinderen. Wij gaan er dus vanuit dat je ten alle tijden de gekregen tips uitvoert.

Kaderweekend
Het kaderweekend is dit jaar, 2022, gepland van 20 tot en met 22 mei 2022
Dit is een kennismakingsweekend, nieuwe leiding ontmoeten hier de leiding die al langer mee gaat.
Wanneer je als nieuwe leider mee wil met ons kamp, ben je verplicht om ook het gehele kaderweekend aanwezig te zijn.
Dit omdat wij het belangrijk vinden dat je de overige leiding leert kennen (en wij jou), wij willen graag ervaren of jij met jouw kwaliteiten binnen onze bestaande groep past. Daarnaast wordt er veel over het kamp gesproken, waardoor je al veel belangrijke informatie krijgt, die je nodig hebt om mee te kunnen op kamp.
Een vast onderdeel van het kaderweekend is ook het bespreken van de regels, voor de kinderen maar zeker ook voor de leiding!
Zo gaan wij er onder andere vanuit dat jij wanneer je rookt dit bijvoorbeeld niet in de buurt van de kinderen doet; voor privé doeleinden gebruik maken van jouw telefoon doe je alleen als de kinderen slapen; alcohol gebruik met mate, alleen als alle kinderen op bed liggen; kinderen gaan tijdens het eten niet van tafel, jij als leiding geeft het goede voorbeeld, jij dus ook niet etc.
Het kaderweekend is dus zeker bedoeld om kennis te maken en informatie te delen, maar uiteindelijk is dit ook het moment dat er besloten wordt of jij als nieuwe leiding naar ons idee wel of niet geschikt bent om mee te gaan met ons kamp.

Wat doen wij zoal tijdens het kaderweekend?

  • Kennismakingsactiviteiten
  • Discussiëren en informatie verstrekken, bijvoorbeeld over regels voor kinderen en leiding, dagritme, kinderen met gedragsproblemen
  • (Nieuwe) activiteiten uitproberen die we in het kamp willen gebruiken
  • Het activiteitenprogramma tijdens het kamp doorspreken

Studiepunten!
Er zijn in het verleden al meerdere studenten mee geweest als leiding met het kinderkamp.
In eerste instantie omdat zij het leuk vinden, als tweede om er studiepunten mee te verdienen.
Ook dit jaar is het weer mogelijk om ons kamp te gebruiken om studiepunten te verdienen!

De verschillende rollen binnen ons kamp
Er zijn verschillende rollen binnen ons kamp, zoals bij iedere andere organisatie. Toch wordt iedereen gelijk behandeld!

Kamphoofd: eindverantwoordelijke van het kamp. Zowel voor, als tijdens het kamp telefonisch aanspreekpunt voor ouders, verzorgers en instanties.

Keukenmedewerkers: zij zorgen ervoor dat de tafels gedekt zijn voor de verschillende maaltijden, zij ruimen de eetzaal en keuken op. Zorgen voor de was en uiteraard zorgen zij voor een heerlijk kopje koffie of thee!!
De keukenmedewerkers koken NIET voor de kinderen, dit wordt geregeld door de beheerder in Ossendrecht.

Ehbo: uiteraard hebben wij ook iemand mee die tijdens het kamp de EHBO verzorgt. De EHBO’er verzorgt de kleine ongelukjes tijdens het kamp, maar bijvoorbeeld ook dat de kinderen die medicijnen gebruiken, deze op tijd krijgen en ook innemen.
Uiteraard lopen er meerdere mensen op het kamp rond met een EHBO of BHV diploma, deze mensen hebben echter ook andere taken en zullen alleen in geval van nood inspringen.

Activiteitengroep : (een deel) van de activiteitengroep zorgt er voor het kamp voor, dat er een programma met leuke activiteiten voorbereid wordt voor het kamp.
Tijdens het kamp verzorgt deze groep mensen de activiteiten, zij zetten ze uit, ruimen ze op en zullen ook voor een groot deel voor de begeleiding zorgen.

Knutselhoek : wanneer er voldoende leiding is om de groepen/ activiteitengroep en keuken te bemannen hebben wij ook een knutselhoek. Hier kunnen de kinderen tussen de activiteiten door (en soms ook tijdens activiteiten) lekker knutselen onder begeleiding van de leiding die hier aanwezig is.
Mochten er onvoldoende mensen mee gaan om deze hoek te bemannen, dan kunnen de kinderen uiteraard ook creatief bezig gaan, maar dan onder leiding van hun eigen groepsleider.

Boodschappen: Uiteraard zijn er tijdens het kamp ook nog wel eens boodschappen nodig. Natuurlijk een hapje en drankje voor de leiding ‘s avonds, maar er wil nog wel eens een shampoo bus stuk gaan of een tandenborstel kwijt raken, uiteraard wordt er dan voor gezorgd dat er vervanging komt.

Groepsleiding: wanneer je groepsleiding van een groep kinderen bent, betekent dit dat je ongeveer 6 kinderen in je groepje hebt. Jij slaapt samen met deze kinderen
in een Tipi. Verder doe je actief mee tijdens de activiteiten om zo de kinderen te stimuleren. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de kinderen, zij moeten 24 uur, dus dag en nacht bij jou terecht kunnen met vragen of probleempjes!

Hoe ziet een dag op het kinderkamp eruit?
08:00   eerste bel –> betekent opstaan
09:00   ontbijt
10:00   leiding over leg (lol)
10:20   start ochtend activiteit
11.45    einde ochtend activiteit / vrij spelen
12:30   lunch
13:30   start middag activiteit
17:00   einde middagprogramma / vrij spelen
18:00   diner
19:00   vrij spelen tot start avond activiteit
20:00   start avond activiteit
22:00   eventueel een 2e avond activiteit voor de oudste  groepen

De bovenstaande tijden kunnen variëren.
Vaste momenten op de dag, waar wij met de hele groep compleet zijn, zijn de eetmomenten. Deze momenten zorgen er voor dat er altijd structuur in de dag zit.
Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat de ochtend en middag activiteit samen 1 activiteit is, het hoeft dan niet zo te zijn dat we met alle groepen tegelijk lunchen.
Het is dan echter nog zo, dat de kinderen per groep wel allemaal tegelijk eten.

Maaltijden

  • ’s ochtends ontbijten wij met een broodmaaltijd. Hierbij is altijd bruin brood aanwezig en soms ook wit. Er is een ruime keuze in beleg: zowel zoetbeleg als pasta, hagelslag, gekleurde hagelslag, jam als het vleeswaren en kaas.
  • ’s Middags lunchen wij tevens met een broodmaaltijd, bij deze maaltijd wordt ook soep geserveerd. Omdat de meeste kinderen niet graag soep eten houden wij het bij de bekende soepen: groente soep, kippen soep en tomaten soep. Verder ziet de maaltijd er hetzelfde uit als tijdens het ontbijt.
  • ’s Avonds dineren wij met een warme maaltijd. De soep die wij eerder als voorgerecht hadden hebben wij nu ’s middags al gehad, dit omdat veel kinderen anders te veel tegelijk moesten eten.
    De warme maaltijd smaakt altijd erg goed en is gevarieerd. Voor het kamp overleggen wij met de beheerder wat wij deze week willen eten. Dit zullen soms ongezonde dingen zijn als patat maar over het algemeen eten we of groente, aardappelen, vlees of pasta (macaroni, bami)

Uiteraard wordt er rekening gehouden met vegetariërs, diëten en mensen die door hun geloof niet alles mogen eten. Geef dit echter even voor het kamp door!

Activiteiten
Er worden gedurende de week veel verschillende soorten activiteiten georganiseerd. Voorbeelden van de activiteiten kunnen zijn:
Bosspelen zoals: levend stratego, het douane spel, het dierengeluidenspel, boskwartetten
Tochten zoals: zintuigentocht, verkenningstocht, foto tochten, vragen tochten
Overige activiteiten: disco, bonte avond, dropping, thema dag, waterspelen (wanneer het weer het toelaat), filmavond, sportdag.

Dit is een kort overzicht van spelen die in het verleden gespeeld zijn, enkele spelen zullen dit jaar weer terug komen, het hoeft niet zo te zijn dat alle spelen terug komen.
Er worden ieder jaar door de activiteiten groep weer nieuwe spelen verzonnen en uitgevoerd.

En? Ben je nieuwsgierig geworden naar ons kamp? Wil je nog meer informatie of zou je mee willen tijdens het kaderweekend?
Neem dan snel contact op!
Dit kan per mail: info@dsvkinderkamp.com
Of telefonisch: 06-55520642 (Gerly Nijhof)